söndag 9 september 2007

Utflykter


Det har blivit en hel del utflytker för att utforska Taipei i helgen. Det första vi gjorde i lördags var att röra oss på världsrekordnivå. Vi var alltså uppe i Taipei 101! Vi vet att de bygger en byggnad som är högre än den Taipei 101 (som fått sitt namn av dess 101 våningar) i Dubai (?) just nu, men eftersom den inte är klar och kan rasa innan den blir klar för allt vad vi vet, så tycker vi att Taipei 101 fortfarande får räknas som världens högsta hus. Dessutom har det ofärdiga huset i Dubai väl antagligen inga hissar ännu, och Taipei 101’s hissar är snabbast i världen!


Utsikten var sådär, eftersom här alltid tycks vara lite disigt av fukt och avgaser, men om man inte är så sugen på att titta ut erbjuder tornet andra attraktioner. Längst upp hänger nämligen en 660 ton tung boll som fått det gulliga namnet ”Damper baby”. Den har till uppgift att stabilisera tornet, och verkar även fungera som någon sorts maskot för bygget. Förutom att det går att komma in och titta på Damper Baby, kan man även handla souvenirer i ”The Damper Baby Shop”, och få allehanda information om just Damper Baby på glada anlag nästan var man än befinner sig.

Damper Baby i egen hög perso...eh..boll.


Självklart upphängd med guldglittrande vajrar


Jag och Damper Baby har väldigt olika favoritväder. I och för sig vet jag inte om ”earthquake” verkligen kan räknas som väder, men Damper Baby gillar dem och jag gör det inte. Jag är säkerligen inte så förtjust i tyfoner heller, även om jag inte upplevt någon ännu (september ska dock vara högsäsong för dem, så det kommer nog).

Vi hann med att titta på området runt Taipei 101 samt Sun Yat-sen Memorial Hall innan vi begav oss hem och sedan ut till vår Korean restaurant.






Söndagen innebar en blixtvisit i Sverige, känns det som. Ett besök på IKEA är verkligen precis som hemma. Samma saker, samma uppbyggnad, samma köttbullar (dock med pommes istället för potatismos) och samma omöjliga uppgift att hitta någon personal att ställa frågor till!


Vi fick med oss täcken, kuddar, lakan och handdukar som vi ska ha när vi flyttar. Hoppas på att allt ska lösa sig på den punkten i början av den kommande veckan.

Efter turen till IKEA tog vi oss till en del av staden som är lite mer traditionell för att komma ut till floden som flyter genom staden, och vad som på kartan och i guideböckerna vi har beskrev som en park precis på flodbanken. Stadsdelen var verkligen häftig och kändes väldigt autentisk, men ”parken” var väl sådär, måste vi säga…

"Nature park"!?! Vilken del av den är naturlig!?

En av de häftigaste synerna under helgen var Longshan Temple, ett stort tempel som var smockfullt med utsmyckningar, människor, blommor och rökelse. De flesta som var där tände rökelse i stora mängder, och verkade be vända mot en viss punkt i templet genom att sjunga någon ramsa som alla verkade kunna. Luften låg tung av rökelse och blomdoft, och det vilade en suggestiv stämning över platsen.

Hittills är Taipei fortfarande fullständigt förtrollande men Sheraton börjar, hör och häpna, förlora lite av sin glans. Det ska bli skönt att ha ett riktigt hem att bo i!




Inga kommentarer: