tisdag 20 november 2007

Dimensioner

Taipeis tunnelbana är verkligen smidig. Den är ren, tågen går ofta och det är vansinnigt billigt (kostar 16 NT$ att åka en inom centrum - alltså 3 kronor och 20 öre). Dessutom är det bara "vanliga" människor ppå tunnelbanan (som i resten av stan) och eftersom alla har samma syfte som en själv (att bli transporterad från punkt A till punkt B) behöver man inte vara sådär överdrivet vaksam på sina saker som ofta är fallet i andra städers tunnelbanesystem. Allt är alltså frid och fröjd, förutom en liten detalj. Den där lilla, men ack så viktiga, möjligheten att ta sig till perrongen och därmed själva tågen. Oftast finns det bara 1 eller 2 ynka rulltrappor, och det är inte alltid de komplementeras med en vanlig trappa. Inte ens under lågtrafiktimmarna kan ett enda litet tåg anlända utan att det blir fullständigt stopp på perrongen. De som lämnar tågen knuffas och skuffas för att försöka ta sig fram till trappan, och de som ska på tågen får slåss mot strömmen för att komma med sitt tåg. Det är verkligen löjligt feldimensionerat! Hur tänkte de egentligen? Inte alls, kanske. Kanske gick det till såhär, när antalet rulltrappor ner till en genomsnittlig perrong bestämdes:

Mr Wang: Så. Då var det det här med rulltrapporna ner till perrongen. Hur många ska vi ha?

Mr Lee: hm.. 3 kanske?

Mr Wang: 3? verkligen? Jag gillar 2. 2 är ett bra tal.

Mr Teng: ehum.. jag tycke nog vi ska ha ganska många rulltrappor. Kanske 8?

Mr Lee & Mr Wang: 8!??!!

Mr Teng: jae...? Eller?.. Det är ju ganska många som ska upp och ner till de där perrongerna, så jag tänkte att...

Mr Wang: men 8!??! Hur skulle det se ut!? Jag har i och för sig aldrig själv åkt tunnelbana, men 8 är ju bara helt otänkbart!

Mr Lee: ja! Med 8 rulltrappor blir det ju inte alls någon bra feng shui. Jag gillar också talet 2.

Mr Teng: oj, det tänkte jag inte på. My bad. 2 får det ju bli.

Mr Wang: då är vi eniga! 2 rulltrappor blir det. Vad var nästa punkt på agendan?
Det måste ju har varit något sådant. För inte tusan kan de ha byggt tåg som tar en väldans massa folk och sedan inte tänkt på att den massan måste ta vägen någonstans? Eller? Kan de?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Eva söta du..It's ALL a matter of practice practice practice. Med övning övning övning lär man sig taiwanesernas rörelsemönster och kan därmed gira supersmidigt och trängas på ett någorlunda hövligt sätt.. och kommer därmed fram lika snabbt..Varje gång! Detta gäller dock endast under veckodagar då vana pendlare invaderar stationerna. På helger då kusinerna från landet för för sig att utforska Taipeis tunnelbanesystem faller allt...

Eva sa...

hehe. Joe. Det stämmer. Och det brukar fungera ganska bra att ta sig fram på main station under rusningstid. Men det är så sällan jag åker under de där tiderna. Jag åker nästan alltid med kusinerna från landet. Somliga av dem ställer sig och står still i vänstersidan av trappan. Då blir det mer kaos. =)

Anonym sa...

amatörer..