onsdag 13 februari 2008

Alarmerande

Grrr!!!
Vissa saker gör mig bara galen här! Vissa små saker, som att ingen jädra taiwanes kan begripa att de kanske skulle kunna ta och prata lite långsammare om de märker att de pratar med en person som har ett ordförråd i klass med en treåring, som att de absolut inte kan förstå vad man menar om man råkar vilja ha något som är precis lite utanför de ramar som finns på förhand uppsatta (vad då hudcreme utan whitening effect? vad då liksom!? Den hudcreme som stod närmast till hands har en blekande effekt, och den vill jag inte ha, men vad kan det då vara för något konstigt jag kan tänkas fråga efter när jag säger "precis den här, men utan whitening effect"? Nej, det går ju absolut inte att tänka ut), som att de är helt galna i att rapa upp inlärda fraser som ingen jäkel vill höra bara därför att det ska så vara (när man går och tittar på saker i butiken kastar de sig tex efter en och berättar detaljer om materialen som sakerna man tittar på är gjorda av, på knagglig engelska, trots att jag inte alls vill veta något om detta). Och sen är det det här med säkerheten. De är helt knäppa med sitt säkerhetstänkande. Man ska hålla sig hårt i räcket när man åker rulltrappa, stå i den kameraövervakade zoonen om man åker tunnelbana som ensam kvinna efter 20 på kvällen (och detta i vad som måste vara världens absolut säkraste tunnelbana), och inte dricka för mycket kallt vatten. Samtidigt som det självklart får plats 3 personer, varav en håller ett hjälmlöst spädbarn i famnen, på en scoter som susar fram i den helt galna Taipei-trafiken. Samtidigt som killen som levererar gas slänger upp 7 gastuber på sin scoter och drar fram i samma trafik - gärna med en cigg i munnen.

Ikväll är jag extra trött på säkerhetstänkandet här, eftersom man i vår bostad installerat ett obegripligt högljutt brandlarm.

Som går av sisådär en gång i månaden.

Senast nu ikväll, klockan halv 12 på natten, drar skiten igång och tjuter så att man kan dö av hjärtsnörp på kuppen. Det går knappt att ens skrika till varandra när det sätter igång, så högt är det. Förra månaden drog det igång vid 4-tiden en lördagsmorgon. Andra gånger har det bara tjutit en kort stund, 5-10 sekunder (även om det är mer än nog för att bli klarvaken), men idag trodde vi nästan att det brann på riktigt för det höll på i flera minuter. Vi fick så klart slänga på oss kläder, greppa passen i högsta hugg och börja ta oss ut, när larmet plötsligen tystnade och vi fick veta av våra trevliga grannar att det hela bara var ett falsklarm. Visst, det var jätteskönt att det inte brann. Men det hade varit tusan så mycket skönare att inte behöva höra det där bedrövliga larmet överhuvudtaget.

Inga kommentarer: