lördag 12 april 2008

Bildextravaganza

Om man är i Tokyo kan man ta bild på två söta, sovande ungdomar på tunnelbanan om man låtsas att man tar foto på en Eva som fnissar lite. Resultatet ses nedan.


I Tokyo är det framför allt väldigt mycker folk. 32 miljoner människor, har jag hört, och det märks. Förutom att prata i jättestora mobiltelefoner av vik-variant vilka alla kan spela upp TV och agera som små dataspel, sova på tunnelbanan, gå runt i kostym och se prydliga ut, så gör även japanerna konstiga saker. Som att klä sig i guld och göra reklam, till exempel.


Härligast med Tokyo tyckte jag nog var att alla dessa mängder med människor verkade ha en identitet som de ville uttrycka, ha egna tankar om saker. En cool kille som vi hittade på tunnelbanan hade en t-shirt med texten "för Sverige i tiden" och tyckte det var jättekul att vi var från Sverige.

Åter andra Tokyobor, företrädelsevis yngre sådana, tycker om att klä upp ut sig och hänga i stadsdelen Harajuku.


Åter andra klär också upp sig, fast mer traditionellt, och finklädda damer i kimono tillhör faktiskt stadsbilden.


Men vart man än går och vad de än gör, så är alltså japanerna många. Den berömda korsningen vid tunnelbanestoppet Shibuya som figurerar i många filmer för att visa att det är Tokyo man befinner sig i, var helt galet fylld med folk.

Shibuyakorsningen på avstånd

Mitt i korsningen

Att körsbärsträden blommar innebär att japanerna firar, med något som såg väldigt mycket ut som vårt valborgsfirande. Picknick i parker, och mängder med risvin, Sake. Och självklart mängder med människor...

Tokyo har mest och störst av mycket, bland annat världens största fiskmarknad. Tonfisken vi fick se styckas var absolut inte världens största, men vi var rätt imponerade ändå.

En hel del traditionellt japanska inslag finns så klart också i stora staden Tokyo. Tempel med rislampor finns det exempelvis ganska många av.


I den gamla stadsdelen Ueno var det väldigt mysigt.


Mitt i allt det asiatiska och japanska hittade vi dock en pub alldeles intill vårt hotell, som kändes som tagen precis ur östra Berlin. God öl hade de också!


Och så här glad kan man bli av att vara i Tokyo:

Inga kommentarer: